Polecane nowe firmy

Artykuły

Kilka porad, jak funkcjonalnie zaprojektować małą kuchnię

25-07-2017

Małe kuchnie mają wiele zalet, jednak ich urządzenie sprawia wielu osobom dużo problemów. Niewielkie powierzchnie mają to do siebie, że znacząco ograniczają możliwość urządzenia wnętrza w sposób funkcjonalny i zarazem estetyczny. Podpowiadamy, jak urządzić małą kuchnie w sposób racjonalny i praktyczny.


Rodem z PRL


Mała kuchnia to zazwyczaj pomieszczenia znajdujące się w blokach lub wieżowcach budowanych masowo z wielkiej płyty jeszcze w okresie funkcjonowania poprzedniego ustroju państwowego. Wówczas takie mieszkania były uważane za szczyt możliwości architektonicznych i były obiektem marzeń większości Polaków. Dziś jednak stanowią jedynie relikt zamierzchłej przeszłości i przysparzają lokatorom licznych problemów. Jednym z nich jest na pewno umiejętne urządzenie małej przestrzeni kuchennej.


Mała kuchnia, duże detale


Kuchnia, to jedno z tych miejsc w domu lub mieszkaniu, w którym spędzamy w ciągu dnia najwięcej czasu. Dlatego też odpowiednie zaprojektowanie takiego wnętrza ma kluczowe znaczenie dla życia wszystkich lokatorów. Ważne jest nie tylko odpowiednie ustawienie mebli w kuchni, ale również właściwa kolorystyka, która optycznie powiększy tego rodzaju pomieszczenie.


Jeżeli powierzchnia kuchni ma bryłę kwadratu lub prostokąta, wówczas najlepiej ustawić meble w kształt litery „L”. Warto również wcześniej wydzielić praktyczne miejsca robocze do przygotowywania posiłków. Aby swobodnie poruszać się w kuchni, odległości pomiędzy meblami a ścianami pomieszczenia nie mogą być mniejsze niż 120 centymetrów. W kuchniach o niewielkim metrażu doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju przeszklenia, które powiększą optycznie przestrzeń kuchni. Również odpowiedni, jasny kolor frontów mebli dodatnio wpłynie na optyczne powiększenie przestrzeni.


Sprytne rozwiązania


Mała kuchnia ma to do siebie, że zawsze brakuje miejsca na sprzęty oraz inne kuchenne akcesoria. W takiej sytuacji można na przykład wykorzystać miejsce nad lodówką. Nawet jeżeli tego typu urządzenie ma co najmniej 190 centymetrów wysokości, to do kuchennego sufitu pozostaje jeszcze sporo miejsca. Można tam zamontować dodatkowe półki lub szafki, w których można trzymać na przykład plastikowe, próżniowe pojemniki, słoiki i inne tego rodzaju naczynia kuchenne.


Kompromis w kuchni


Oczywiście, żadna kuchnia nie może w pełni funkcjonować bez zlewu, kuchenki gazowej lub płyty grzewczej, a także lodówki oraz mikrofalówki. Jednak w małej kuchni trzeba pójść na pewien kompromis. W małej kuchni raczej należy zrezygnować z instalacji zmywarki. Warto jednak kupić funkcjonalny zlew jedno lub dwukomorowy, o ile miejsce kuchni na to pozwala. Warto również pomyśleć o urządzeniach wielofunkcyjnych, jak np. piekarnik z posiadający funkcję mikrofalówki, natomiast lodówka powinna zostać dostosowana do liczby lokatorów oraz ich potrzeb. Dobrym rozwiązaniem będzie także zamontowanie wysuwanego okapu teleskopowego lub podobnego urządzenia nadającego się do zabudowy.


Mała kuchnia, która jest dobrze zorganizowana, to przede wszystkim takie pomieszczenie, w którym każdy centymetr jest maksymalnie zagospodarowany. Każde rozwiązanie, mebel oraz rozmieszczenie urządzeń AGD należy bardzo dobrze przemyśleć, co pozwoli w pełni korzystać z uroków codziennego gotowania.